ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟΥΣ

 ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟΥΣ 




  Το ΥΠ.ΠΟ.Α. διαπραγματεύεται τον Εθνικό 

μας πλούτο με εταιρίες - ιδρύματα

που δημιουργούν μεγιστάνες σε

φορολογικούς παραδείσους!



Ένας λόγος που έχουν οι ξένοι έρωτα με την Ελλάδα είναι γιατί κερδίζουν εκατομμύρια εμπορευόμενοι στην κυριολεξία, τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.


Ο Νεοϋορκέζος Λέοναρντ Στερν, επιχειρηµατίας που δραστηριοποιείται στον χώρο του real estate, έχει ένα χόµπι – ή τουλάχιστον ένα από τα χόµπι του αφορά το ελληνικό υπουργείο Πολιτισµού και τις υπηρεσίες του. Θαµπωµένος από το αρχαιοελληνικό κάλλος, είναι µανιώδης συλλέκτης αρχαιοτήτων.



Οι 161 κυκλαδίτικες αρχαιότητες,

που βρίσκονταν μέχρι σήμερα στην κατοχή

του κ. Στέρν, περνάνε στο

"Ίδρυμα Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισµού", με έδρα τον φορολογικό παράδεισο του Ντέλαγουερ !


Τα εγκαίνια της έκθεσης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης


Με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στις 3/11/22 εκτέθηκαν για πρώτη φορά 15 από τις αρχαιότητες της συλλογής αυτής.

 


Τα εγκαίνια της ιδιωτικής αυτής έκθεσης, πραγματοποιήθηκαν στη σκιά των βαρύτατων καταγγελιών για αρχαιοκαπηλία, με τη κ. Μενδώνη να επιμένει να πανηγυρίζει στη Βουλή λέγοντας, πως πρόκειται για τον μεγαλύτερο επαναπατρισμό αρχαιοτήτων, τον οποίο πέτυχε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.



Ωστόσο ο Σ.Ε.Α. (Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων) υποστηρίζει πως ... «15 αρχαιότητες της 3ης χιλιετίας, κλεμμένες από τις Κυκλάδες, παρουσιάζονται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, σαν να είναι διακοσμητικά αντικείμενα, χωρίς αρχαιολογικά συμφραζόμενα», καλώντας μάλιστα σε δημόσια συγκέντρωση που είχαν προγραμματίσει, στις οδούς Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου, πέντε σωματεία του ΥΠΠΟΑ «ενάντια στη νομιμοποίηση της αρχαιοκαπηλίας».



Ο ΣΕΑ υποστηρίζει επίσης, ότι «στην αφίσα της έκθεσης, οι διοργανωτές (το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης-Ίδρυμα Γουλανδρή και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού) επέλεξαν να εικονίσουν το ειδώλιο αρ. 138 της Συλλογής, που προέρχεται από λαθρανασκαφή στην Κέρο», παραθέτοντας στοιχεία τα οποία, όπως αναφέρει ο ΣΕΑ, «έχουν κατατεθεί στην αρμόδια Εισαγγελέα από τον ίδιο τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και τον Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων».

 

Κάποιες από τις 161 Κυκλαδικές 

αρχαιοτήτες που “επαναπατρίζονται”

 

 



 

Πώς χειρίστηκε το θέμα το Υπουργείο Πολιτισμού

Ως θεσµικό πρόσωπο  η υπουργός πολιτισμού, είχε την υποχρέωση να πυροδοτήσει την νόμιμη διαδικασία ώστε να ελεγχθούν τα 161 κυκλαδικά ειδώλια προκειµένου να διαπιστωθεί εάν αυτά, ή κάποια από αυτά, αποτελούν προϊόντα παράνοµης διακίνησης ή αν είναι όντως γνήσια. Στην περίπτωση που αυτά είναι προϊόντα κλεπταποδοχής θα έπρεπε οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές σε συνεργασία με τις αρχές της Ν. Υόρκης να προβούν στην κατάσχεση των αντικειμένων. 

Αντ' αυτού η υπουργός Πολιτισµού µε την σύµφωνη γνώµη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προέβει σε ενέργειες που νομιμοποίησαν το έγκλημα βοηθώντας τον Λ. Στερν να αποφύγει κάθε νομική δίωξη και να εμφανιστεί μάλιστα ως "δωρητής" !

(Παρόμοια συνταγή είδαμε να εφαρμόζεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος δωρίζοντας τα αντικείμενα κλεπταποδοχής της ιδιωτικής του συλλογής στο μουσείο Ηρακλείου, καμάρωνε ως ευεργέτης )




Το κατάπτυστο νομοσχέδιο


Στις 9 Σεπτεμβρίου 2022, ψηφίστηκε από την Βουλή ο νόμος 4968/22 με τον οποίο κυρώθηκε η συμφωνία που προηγήθηκε μεταξύ του ΥΠ.ΠΟ.Α. και των φορέων (ιδιωτών) που ενεπλάκησαν στην συμφωνία. 


Πώς έχει η υπόθεση; Εδώ και περίπου δυόµισι χρόνια η υπουργός Πολιτισµού είχε ξεκινήσει τις επαφές µε την πλευρά του Νεοϋορκέζου συλλέκτη εν κρυπτώ και αποκλείοντας τις αρµόδιες υπηρεσίες του υπουργείου.


Κι εδώ προκύπτουν τα πρώτα ερωτήµατα:

 Για ποιο λόγο εν κρυπτώ; Γιατί η Λίνα Μενδώνη δεν ενηµέρωσε, ως όφειλε, για τη διαδικασία διαπραγµάτευσης; Ποιος έκανε το πρώτο βήµα;

 

Ο Λέοναρντ Στερν κάτω από την πίεση της εισαγγελίας της Νέας Υόρκης, αναζητούσε προφανώς έναν τρόπο να "πέσει στα μαλακά". Η λύση στο πρόβλημά του, του δόθηκε μέσα από το παραπάνω νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση νομιμοποίησε την μεταβίβαση της κατοχής της προσωπικής του συλλογής, στην νεοσυσταθείσα εταιρεία - ίδρυμα (ιδιωτικού δικαίου), όπου στο 5μελές  Δ.Σ. συμμετέχουν εκπρόσωποι της οικογένειας Γουλανδρή και μέλη του ιδιωτικού  Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, μαζί με τον 56χρονο γιο του Στερν τον Έντουαρτ  και ένα στέλεχος των επιχειρήσεών του, τον Ρόναλντ Μπαγκς. 



Συμφωνίες μεταξύ ιδιωτών με την συμμετοχή της Ελληνικής δημοκρατίας Α.Ε

Το ίδρυµα παραχωρεί στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Ν. Υόρκης (Met) τα ειδώλια για 25 χρόνια και στη λήξη της 25ετίας τα συµβαλλόµενα µέρη αποφασίζουν αν θα ανανεωθεί η έκθεση για άλλα 25 χρόνια ή τα γλυπτά θα επιστρέψουν στην Ελλάδα για να εκτεθούν στο Κυκλαδικό Μουσείο, όχι σε δηµόσιο µουσείο δηλαδή.

Το ελληνικό δηµόσιο αναλαµβάνει την υποχρέωση να στείλει στο Met ισάριθµα και ίδιας αξίας κυκλαδικά έργα για 25 χρόνια, ενώ στη διάρκεια της πρώτης 25ετίας θα αντικαθιστά τόσα ειδώλια όσα αποσπώνται από τον εκθεσιακό του χώρο για να παρουσιαστούν στο Κυκλαδικό Μουσείο.


Το  (The Met) εξάλλου είναι γνωστό για την εµπλοκή του και σε άλλες περιπτώσεις έκθεσης αντικειµένων προϊόντων αρχαιοκαπηλίας και από τις αποθήκες του οποίου επανειληµµένως η εισαγγελική αρχή της πόλης έχει κατασχέσει εκθέµατα και ευρήµατα. 


Βλέπουμε τρία ιδρύματα που διαπλέκονται μεταξύ τους σαν μια παρέα που συναλλάσσονται, την διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Έθνους των Ελλήνων με την κυβέρνηση να τους ενισχύει !


 Η εγκληματική πράξη είναι στην λεπτομέρεια


Αυτήν τη διαδικασία η Λίνα Μενδώνη ονοµάζει επαναπατρισµό.

Όπου βαθύτατα συγκλονισμένη, µας καλεί να συναισθανθούμε τη συγκίνησή της για το γεγονός.

Σε άλλες ιστορίες αυτή την πλοκή την ονοµάζουν συγκάλυψη αρχαιοκαπηλίας, ξέπλυµα προϊόντων λαθρανασκαφών, διάνοιξη νέων ευοίωνων προοπτικών για τους αποδέκτες προϊόντων εγκληµατικών πράξεων.

Εδώ είναι απλώς ένα λούνα παρκ  παράνομου πλουτισμού, εις βάρος των αυτοχθόνων Ελλήνων.

Το παγκόσμιο κύκλωμα που λυμαίνεται τον πραγματικό πολιτισμό και πλούτο, στερεί την αφθονία όλων των ανθρώπων γνωρίζοντας πολλούς "έξυπνους" τρόπους.


Ιδρύοντας όλοι αυτοί οι "πολυεκατομμυριούχοι" εταιρίες και ιδρύματα σε φορολογικούς παραδείσους και δημιουργώντας ιδιωτικά Μουσεία

Τώρα μία έξυπνη μόδα που προωθούν είναι ότι ονομάζουν ως "επαναπατρισμό", την μετακίνηση των εκθεμάτων λόγω δανεισμού, τα οποία παραμένουν πάντα σε ιδιωτικά χέρια, που ωστόσο είναι πλούτος Εθνικής κληρονομιάς όλων των Ελλήνων.

Ιδρύεται λοιπόν όπως μας δηλώνουν διαδικασία και τρόπος που ενθαρρύνει και προτρέπει και άλλους συλλέκτες ελληνικών αρχαιοτήτων να προβούν σε αντίστοιχες κινήσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε νομιμοποίηση παράνομων ενεργειών.

Έτσι αυτοί κρατάνε και το πεπόνι και το μαχαίρι, με σχέδια νόμου.

Τα σχέδια αυτά μόνο με την ένωσή μας στον Πολιτικό Φορέα "ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ" θα τα ακυρώσουμε, μέσα από την διεκδίκηση των κληρονομικών δικαίων που ανήκουν αποκλειστικά στον Κυρίαρχο Έθνος των Ελλήνων !


Πετρίνα Σαμαρά



Πηγή: https://www.documentonews.gr/




ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΠΔ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

ΤΗΛ. 690 700 2505 - 6932729297



ΥΠ.ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΝΟΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ


ΤΖΙΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΛΗΡ.6944896034


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΩΛΙΔΗΣ ΠΛΗΡ. 693-2174847

email : holidisk@gmail.com


ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΚΟΖΙΔΗΣ ΠΛΗΡ. 6989141606

email : iliaskarakozidis@gmail.com



ΥΠ.ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  ΝΟΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑΔΑΝΟΥ ΠΛΗΡ.6932729297

email : giadanou70@gmail.com



ΥΠ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΞΑΝΘΗΣ

ΕΙΡΗΝΗ ΤΟΤΙΕΦ  ΠΛΗΡ 690 700 2505 

e-mail: irenetotiev@hotmail.com



ΥΠ.ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΝΟΜΟΥ ΕΒΡΟΥ


ΜΟΡΦΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΤΗΛ 6907515419 email : morfidis@yahoo.gr



ΧΡΗΣΤΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ ΠΛΗΡ.  6949461369

email: xristos.iliadis1989@gmail.com


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΟΥ  ΠΛΗΡ. 6943283782

email: wulaalexandridou5@gmail.com



ΥΠ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

ΚΟΡΩΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
6977412735

email: giorgoskoronidis@gmail.com



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια