#νανάεμενίδου#περιβάλλον#βιομηχανία#ελλήνωνσυνέλευσις#ελληνωνσυνελευσις#πολιτική#πολιτικη#υποψήφιοιβουλευτές#υποψηφιοιβουλευτες#εθνοσυνέλευση#εθνοσυνελευση
Η ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΝΑΝΑ ΕΜΕΝΙΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ Η ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ;" ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΑΡΣΕΝΙΟΥ ΣΤΟ ΑΡΓΩ WEB TV.
Η διάνοιξη δρόμων στο βουνό, ανατινάξεις και δημιουργία μεγάλων στοών, μετακίνηση βαρέων οχημάτων μπορούν να προκαλέσουν οικολογικές αλλοιώσεις στην περιοχή, όπως καταστροφή ευαίσθητων χερσαίων οικοσυστημάτων, ανατροπή της φυσικής υδρολογίας του βουνού, διατάραξη της ισορροπίας των επιφανειακών και υπόγειων νερών.
Αν λάβουμε υπόψη τις όλο και πιο συχνές περιόδους λειψυδρίας των τελευταίων ετών, η προοπτική διατάραξης του υδρολογικού δυναμικού της περιοχής έχει ακόμη πι σοβαρές συνέπειες. Οι «τρύπες» στον εθνικό δρυμό, στη θέση «Κοκκινόβραχος» κυρίως αλλά και
στις άλλες θέσεις έχουν προκαλέσει μόνιμα σοβαρές αλλοιώσεις στη μορφολογία και την αισθητική της περιοχής. Τα στείρα απλώθηκαν κατάντι του μεταλλείου σε μήκος 500-800μ. σχεδόν μέχρι τους πρόποδες του βουνού και όχι όπως προέβλεπε η ΜΠΕ προκαλώντας αισθητική υποβάθμιση στο τοπίο.Η αποκατάσταση του τοπίου κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολη λόγω των απότομων κλίσεων του εδάφους.
Συχνά, πριν την έναρξη της εκμετάλλευσης, διανοίγεται μια σειρά από γεωτρήσεις περιφερειακά του κοιτάσματος, από τις οποίες αντλείται όλος ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας για να μην δημιουργεί προβλήματα στην εξόρυξη. Όσο πιο βαθιά κάτω από την επιφάνεια είναι το υπόγειο μεταλλείο, τόσο πιο βαθιά πρέπει να πάνε οι γεωτρήσεις άντλησης των νερών. Επιφανειακοί και υπόγειοι ταμιευτήρες νερού στραγγίζουν, με οδυνηρά αποτελέσματα για τα δάση της περιοχής, τις καλλιέργειες και την υδροδότηση των οικισμών.Λόγω των ρωγματώσεων των πετρωμάτων και των κενών που δημιουργούνται από την εξορυκτική διαδικασία, η υδρολογία της περιοχής αλλάζει εντελώς.
Η ισορροπία δεν είναι σίγουρο ότι αποκαθίσταται μετά το 100 χρόνια μετά το πέρας της εκμετάλλευσης), όμως είναι ένας κίνδυνος που δεν μπορεί να εξαλειφθεί. Η άντληση των υπογείων υδάτων που γίνεται για να διευκολυνθεί η εξόρυξη δημιουργεί κενά εκεί όπου άλλοτε υπήρχαν θύλακες νερού και είναι η ίδια μια σημαντική αιτία πρόκλησης καθιζήσεων πέρας της δραστηριότητας. Η προοπτική της απώλειας των υδάτινων πόρων και μάλιστα υπό την απειλή της κλιματικής αλλαγής, καθίσταται ιδιαίτερα δυσμενής.
Οι καθιζήσεις είναι μια άλλη σοβαρή επίπτωση της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Το φαινόμενο της καθίζησης του εδάφους στις περιοχές των υπόγειων εξορύξεων είναι αναπόφευκτο, όποια κι αν είναι η μέθοδος εξόρυξης. Μπορεί να είναι εκτεταμένη ή περιορισμένη, μπορεί να εμφανιστεί με μεγάλη χρονική καθυστέρηση (έχουν καταγραφεί περιπτώσεις καθιζήσεων.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
https://www.e-synews.gr
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
https://www.dropbox.com/s/pln8t496h3r...
ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
https://www.dropbox.com/s/vyaw1vtv3m8...
0 Σχόλια