ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.
Αφορμή για να γράψω το άρθρο αυτό ήταν οι δηλώσεις του Δημάρχου του Δήμου Παγγαίου κ. Φίλιππου Αναστασιάδη τον Ιανουάριο του 2023 για το ξεπούλημα της αλάνας της Νέας Ηρακλείτσας σε ιδιώτες επενδυτές.
Στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Παγγαίου στον KavalaNews 102,8 τόνισε, ότι είναι λάθος του επενδυτή Άλεξ Χατιντάτζι, να ισχυρίζεται ότι η παραλία στην αλάνα είναι ιδιωτική και ότι η νομοθεσία τον υποχρεώνει να αφήσει διόδους μέσα από την αλάνα για την πρόσβαση του πολίτη στην παραλία.
Ο ιρανο - καναδός επενδυτής αγόρασε το 2021 φιλέτο μέσω του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ., αποτελούμενο από δύο παραθαλάσσια οικόπεδα, συνολικής έκτασης 149,733 στρεμμάτων, αντί 18,5 εκατομμυρίων ευρώ. Μέχρι να συμβεί η αγορά, η αμμώδης παραλία που βρισκόταν μπροστά από το ακίνητο μήκους 600 μ. ήταν ελεύθερα προσβάσιμη από τους κατοίκους της Καβάλας. Ωστόσο μετά από το ξεπούλημα του φιλέτου προς τον ιδιώτη η παραλία αποκτά ιδιωτικό χαρακτήρα.
Με τις δηλώσεις του ο Δήμαρχος δείχνει να ενδιαφέρεται δήθεν για τα συμφέροντα των δημοτών του, ενώ στην πραγματικότητα σύμφωνα με τις έκτακτες ρυθμίσεις για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοϊού SARS-COV-2 ( στο ΦΕΚ Α’ 65/28-3-22 άρθ. 75), αυτό που πάνε να περάσουνε σιγά-σιγά είναι η ιδιωτικοποίηση των δημοσίων παραλιών όπως αυτή, σε βάρος της κοινοχρησίας.
Ο παραπάνω νόμος δίνει την δυνατότητα στα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια–διαμερίσματα που είναι όμορα προς τον αιγιαλό και την παραλία, λιμνοθάλασσα, λίμνη ή πλεύσιμο ποταμό και τα οποία λειτουργούν νόμιμα, μπορεί να παραχωρείται με αντάλλαγμα η απλή χρήση αιγιαλού, παραλίας, όχθης ή παρόχθιας ζώνης, χωρίς δημοπρασία.
Εξαιρετικά για το έτος 2022 το αντάλλαγμα για τις παραχωρήσεις αποδίδεται κατά εβδομήντα τοις εκατό (70%) στον οικείο Ο.Τ.Α. (εδώ για την περίπτωση της αλάνας της Νέας Ηρακλείτσας είναι ο Δήμος Παγγαίου) και κατά τριάντα τοις εκατό (30%) στο Δημόσιο. Για το έτος 2022 το ύψος του καταβαλλόμενου ανταλλάγματος καθορίζεται σε ποσοστό εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) του υπολογισθέντος ανταλλάγματος.
Είναι επόμενο οι ιδιώτες επενδυτές που αποκτούν το δικαίωμα χρήσης σε μια δημόσια παραλία να την θεωρούν ιδιωτική, μιας ο νόμος τους δίνει το περιθώριο να ιδιοποιηθούν την εκμετάλλευσή της, σε βάρος της ελεύθερης δωρεάν και ανεμπόδιστης πρόσβασης από τους πολίτες. Παράλληλα πουθενά στο Σύνταγμα δεν αναγράφεται η μέριμνα για την προστασία των αιγιαλών και των παραλιών, παρά υπάρχει μόνο μια γενική αναφορά στο άρθρο 24, που αναφέρεται γενικά για το φυσικό περιβάλλον και τα προληπτικά μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται υπέρ της αειφορίας, σε μια χώρα όπως είναι η Ελλάς που διαβρέχεται περιμετρικά από θάλασσα και περιλαμβάνει αιγιαλό και παραλία σε πολύ μεγάλο ποσοστό της έκτασής της.
Βλέπουμε επίσης, ότι τα τελευταία χρόνια όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις πάνε να υφαρπάξουνε όλη τη δημόσια περιουσία και να την παραχωρήσουν σε ιδιώτες μέσω ενός νομικού προσώπου που δολίως κατασκευάσανε του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου)...!!! Κι εδώ γεννιέται το μεγάλο ερώτημα για τον Έλληνα πολίτη: ποιοι είναι αυτοί που μετατρέπουν τη δημόσια περιουσία σε ιδιωτική;;; Ποιος τους έδωσε το δικαίωμα;;; Μήπως ο ίδιος ο πολίτης με την ψήφο του και τη μη συμμετοχή του στα κοινά;;;
Είναι απαράδεκτο λοιπόν το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με ασυλία που εξυπηρετεί τους δανειστές, να εισχωρεί στα λογιστήρια Δημόσιων Φορέων μέσα στη χώρα μας σαν δούρειος ίππος με την νομοθετική υποστήριξη της "Ελληνικής" Πολιτείας και να ελέγχει τα οικονομικά στοιχεία των ακινήτων περιουσίων του Ελληνικού Δημοσίου με σκοπό την πώλησή τους στους ιδιώτες επενδυτές. Τα νομικά κολπάκια της ανθελληνικής βουλής όλα αυτά τα χρόνια έδωσαν έναν απαράδεκτο χαρακτηρισμό σε ένα νομικό πρόσωπο να πραγματοποιεί ληστρική επιδρομή σε λιμάνια, αεροδρόμια, γήπεδα, κλειστά γυμναστήρια, ακόμα και σε αλάνες δίπλα στην αιγιαλίτιδα ζώνη όπως στο παραπάνω παράδειγμα στη Νέα Ηρακλείτσα του Δήμου Παγγαίου Καβάλας.
Αιγιαλός είναι «η ζώνη ξηράς που βρέχεται από τη θάλασσα κατά τις μεγαλύτερες και συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων της». Θεωρείται ουσιώδες στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας, που θα πρέπει να προστατεύεται από την πολιτεία η οποία το διαχειρίζεται σύμφωνα με τη φύση του και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του. Παραλία είναι η ζώνη της ξηράς που ξεκινά από τον αιγιαλό και «συνδέει» την ξηρά με τη θάλασσα. Το πλάτος της καθορίζεται (από το κράτος) σε τουλάχιστον 30 και μέχρι 50 μέτρα από τη γραμμή του αιγιαλού, ενώ επιτρέπεται να είναι μικρότερο ανάλογα με τα γεωμορφολογικά στοιχεία κάθε ακτής και φυσικά, το δομημένο περιβάλλον.
Παρακάτω η συνέχεια του ξεπουλήματος της Δημόσιας περιουσίας μας...
Και το κερασάκι στην τούρτα...
Άρθρο του Χωλίδη Κωνσταντίνου
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ...!!!
ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
0 Σχόλια