Πολλά γράφονται στις τοπικές αλλά και εγχώριες εφημερίδες για το ξαφνικό «λουκέτο» της συνεταιριστικής τράπεζας ‘Όλυμπος, γνωστή ως "Olympus Bank"- πρώην Συνεταιριστικής Τράπεζας Έβρου και μετέπειτα Δράμας. Το περασμένο Σάββατο ήρθε το νέο ως κεραυνός,
αιφνιδιάζοντας τόσο τους φορείς που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο πιστωτικό κλάδο αλλά και τις υπόλοιπες τράπεζες. ‘Άλλωστε, αν δούμε ιστορικά το κλείσιμο άλλων συνεταιριστικών τραπεζών, θα δούμε πως η ΤΤΕ ακολουθεί εν ολίγης το ίδιο μοτίβο. Έχω την εμπειρία από την Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου που έκλεισε με τον ίδιο τρόπο.Η ανακοίνωση που εξέδωσε Τράπεζα της Ελλάδος στις 4 Φεβρουαρίου αναφέρει ότι η Olympus Bank δεν διαθέτει τα ελάχιστα ίδια κεφάλαια που απαιτούνται κατ’ εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 575/2013, ούτε κατόρθωσε να αντλήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια μετά και την άπρακτη παρέλευση και της προθεσμίας που της είχε δοθεί για το σκοπό αυτό. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε εκδώσει την ίδια μέρα την απόφαση ανάκλησης της τραπεζικής άδειας μετά από εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως προβλέπει η διαδικασία για τις μη συστημικές τράπεζες στην Ευρωζώνη.
Ως εκκαθαριστής της τράπεζας ορίστηκε η PQH στην οποία μεταφέρεται η διαφορά παθητικού και ενεργητικού και στην οποία οφείλουν πλέον οι δανειολήπτες τα δάνεια που έχουν λάβει.
Το γεγονός ότι παρότι η Olympus Bank είναι μέλος της Ένωση Συνεταιριστικών τραπεζών Ελλάδος, πηγές της Ένωσης δηλώνουν άγνοια για την ακριβή μετοχική της σύνθεση. Η Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών δεν θα έπρεπε να το γνωρίζει αυτό;
Επίσης ενδιαφέρον είναι η άγνοια του προέδρου του Επιμελητήριο Έβρου ο κ.Τοψίδη - μεγαλομέτοχος της πρώην Συνεταιριστικής Τράπεζας Έβρου, τόσο μετά την απορρόφηση της τον Σεπτέμβριο του 2018 από την Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας όσο και την είσοδο των Ρωσοκύπριων επενδυτών αφού παρέμεινε ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής μετά από αυτούς. Αν και όπως είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον STATUS FM την Δευτέρα, το Επιμελητήριο Έβρου είχε σε μετοχές πάνω από 350.000 ευρώ δεν είδε, ούτε άκουσε τίποτα για τα προβλήματα που αποδεικνύεται πως υπήρχαν.
Οι 20.000 καταθέτες της συνεταιριστικής τράπεζας και των καταθέσεων ύψους 80-85 εκατ. ευρώ θα μεταβούν στην Εθνική Τράπεζα. Σε ό,τι αφορά τους 40-45 εργαζομένους, θα απολυθούν με την προβλεπόμενη αποζημίωση.
Αν και γράφεται στις φυλλάδες πως υπήρχε κεφαλαιακή "τρύπα" ύψους 12 εκατ. Ευρώ, γιατί η ΤΤΕ – κυβέρνηση δεν έσωσε με κρατικές εγγυήσεις όχι μόνο την τράπεζα ‘Όλυμπος αλλά και τις υπόλοιπες Συνεταιριστικές Τράπεζες στην Ελλάδα; Γιατί δεν είναι Ανώνυμες Εταιρίες αλλά αστικοί πιστωτικοί συνεταιρισμοί του Ν. 1667/ 1986. Μάλιστα, από τον οικείο Νόμο και τα Καταστατικά των Συνεταιριστικών Τραπεζών, προβλέπεται η ευθύνη των μεριδιούχων σε ποσό ίσο ή πολλαπλάσιο της συμμετοχής του μεριδιούχου.
Όσο για την ΤΤΕ, μία ιδιωτική Ανώνυμη Εταιρία ξένων συμφερόντων, σας παραθέτω εδώ το καταστατικό που όλοι οι πολίτες οφείλουμε να μελετήσουμε.
ΤΡΑΠΕΖΑ-της-ΕΛΛΑΔΟΣ-Καταστατικό_Έκδοση_Ι.pdf
Η διαχείριση και εποπτεία λειτουργίας των Τραπεζικών Ιδρυμάτων θα πρέπει να γίνεται πιο αυστηρά όπως και της ίδιας της Τράπεζας της Ελλάδας, με την ίδρυση μιας επιτροπής υπεύθυνη για τον έλεγχο των Τραπεζικών Ιδρυμάτων, λειτουργία, εγγυήσεις και βάρη, διαχείριση κεφαλαίων και επενδύσεων που έγιναν από αυτά, συγχωνεύσεις, κεφαλαιοποιήσεις και ανακεφαλοποιήσεις, η μετοχική σύνθεση σε όλα τα επίπεδα μέχρι το τελικό φυσικό πρόσωπο για το 100% της δομής, περιουσιακό χαρτοφυλάκιο, χρηματοοικονομικά εργαλεία που έχουν εκδοθεί από τις τράπεζες και προς ποιες κατευθύνσεις, λειτουργία και συμβάσεις με δανειολήπτες.
Αρθρογράφος Τάμμυ Μοσχή
.ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ BLOG:
0 Σχόλια