ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Mεγάλη απάτη το αφήγημα της ΝΔ ,οι μειώσεις φόρων

 


 

€5 δισ. έχει εισπράξει από την κοινωνία με έμμεση φορολόγηση για να προσφέρει φοροελαφρύνσεις σε λίγους – Το 57,2% των φορολογικών εσόδων έφυγε από τις τσέπες των νοικοκυριών 303,6% αυξήθηκαν τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών

Είναι η μεγάλη απάτη στο αφήγημα της ΝΔ. Ο φορομπήχτης Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβλήθηκε αίφνης, στη διαστρεβλωμένη τηλεοπτική πραγματικότητα, στον πρωθυπουργό που μείωσε τη φορολόγηση. Δεν ντρέπονται ακόμη και να υποστηρίζουν ότι δήθεν «μείωσαν 50 φόρους». Πώς όμως γίνεται να μειώνονται οι φόροι και να αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα, τα οποία τροφοδοτούν το αφήγημα της δήθεν αύξησης του ΑΕΠ; Η παγίδα βρίσκεται στους έμμεσους φόρους που ως ειδική κατηγορία φόρου είναι άδικη για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα…

Η πραγματικότητα που βιώνει ο μέσος Ελληνας σε σχέση με το 2021 μόνο από τους φόρους αγαθών και υπηρεσιών δείχνει ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης, ως θεομπαίχτης που δεν ορρωδεί προ ουδενός, «φόρτωσε» στην ελληνική κοινωνία επιπλέον ποσά από έμμεση φορολόγηση σε αγαθά και υπηρεσίες της τάξης των 4,85 δισ. ευρώ. Οσο για την περιλάλητη δήθεν μείωση του ΕΝΦΙΑ; Ακόμη και εκεί κατάφερε να αυξήσει τη φορολόγηση το 2022 σε σχέση με το 2021 κατά 44,43 εκατ. ευρώ!

Στην προεκλογική συζήτηση που «άναψε» εντός της προηγούμενης εβδομάδας είχαμε να αντιμετωπίσουμε την αλλοιωμένη πραγματικότητα που προβάλλει η ΝΔ. Ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορούσε την αντιπολίτευση ότι προτείνει φορολόγηση της μεσαίας τάξης όταν απλώς μιλά για φορολόγηση των υπερκερδών. Ο Κυρ. Μητσοτάκης προέβαλε τον εαυτό του, με τη βοήθεια των πετσωμένων ΜΜΕ, ως τον εγγυητή της μείωσης της φορολογίας. Λες και τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δεν υπάρχουν. Λες και η έκθεση της ΑΑΔΕ για το τι πλήρωσαν οι Ελληνες φορολογούμενοι εντός του 2022 δεν καταγράφει επακριβώς τη φορολογική αφαίμαξη των πολλών και την υπερκερδοφορία των λίγων. Λες και ο ετήσιος απολογισμός του διοικητή της Τράπεζα της Ελλάδος για την οικονομική χρήση του 2022 δεν έχει αναλύσει συγκεκριμένα μεγέθη και την κατανομή των εσόδων από φορολογία στις επιμέρους ομάδες.

Στην κορωνίδα αυτών των φορολογικών εσόδων βρίσκονται οι έμμεσοι φόροι, κυρίως ΦΠΑ. Ας δούμε λοιπόν την «απάτη» που ονομάζεται οικονομική διαχείριση του Κυρ. Μητσοτάκη στο θέμα της φορολόγησης. Πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη απάτη του αφηγήματος της ΝΔ. Προβάλλει τη σταθερότητα δίνοντας ψίχουλα με τα pass και βάζει χέρι στην τσέπη του Ελληνα φορολογουμένου μέσα από τους έμμεσους φόρους. Σύμφωνα με την οικονομική θεωρία, οι έμμεσοι φόροι είναι οι πλέον άδικοι κοινωνικά γιατί εφαρμόζονται μη αναλογικά τόσο στα υψηλά όσο και στα χαμηλότερα οικονομικά εισοδήματα. Αν λοιπόν μπορούμε να βρούμε σταθερότητα στην οικονομική πολιτική του Κυρ. Μητσοτάκη, θα πρέπει να εστιάσουμε στο πώς φορολογεί τους πολλούς για να μειώσει τη φορολογία στους λίγους…

Συντριπτική «υπεροχή» της έμμεσης φορολόγησης

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

• Το μεγαλύτερο κονδύλι των κρατικών εσόδων προέρχεται από τους φόρους, οι οποίοι το 2022 ανήλθαν στα 55,217 δισ. ευρώ (διψήφιο ποσοστό ανόδου σε σύγκριση με το 2021).

• Από τα 55,217 δισ. ευρώ συνολικών φόρων, τα 31,591 δισ., δηλαδή το 57,2%, προήλθαν από τους φόρους που επιβλήθηκαν στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, όπως π.χ. από τον ΦΠΑ, από τον ειδικό φόρο καυσίμων, τον φόρο στα τσιγάρα κ.ά.

• Από φόρους ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ) το κράτος εισέπραξε 2,696 δισ. ευρώ το 2022, έσοδο αυξημένο κατά 4,9% σε σχέση με το 2021. Πρόκειται για άλλο ένα θαύμα του Κυρ. Μητσοτάκη, αφού μείωσε τον ΕΝΦΙΑ αυξάνοντας τα φορολογικά έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ.

• Από λοιπές κατηγορίες φόρων εισέπραξε άλλα 3,93 δισ. ευρώ.

Η φορολόγηση φυσικών προσώπων και εταιρειών

Εδώ εισέρχεται η μεγάλη ανισομέρεια που δείχνει και τη σταθερή προσήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη στην καταστροφή των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων διά της έμμεσης φορολόγησης. Για το 2022 από φορολογία εισοδήματος το ελληνικό δημόσιο εισέπραξε 17,031 δισ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 30,8% των συνολικών φόρων. Μάλιστα, από τα 17,031 δισ., μόλις τα 4,629 δισ. ευρώ προέρχονται από τις εταιρείες. Τα συνήθη δηλαδή υποζύγια, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, σηκώνουν το μεγάλο φορολογικό βάρος. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα από την ακρίβεια που φέρνει φορολογικά έσοδα μέσω του ΦΠΑ. Είναι οι ίδιοι καταναλωτές που μειώνουν την κατανάλωση ακόμη και του φαγητού για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ έχει εντοπίσει πτώση κατά 40% της αγοραστικής δύναμης όσων έχουν εισοδήματα κάτω από 750 ευρώ. Αυτοί όμως αποτελούν το 68% των ελληνικών νοικοκυριών (μισθωτοί, άνεργοι, συνταξιούχοι και το 20% των δημόσιων υπαλλήλων).

Τούτο, έστω και σε μικρότερα ποσοστά, αποτυπώνεται και στην πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) που δείχνει ότι το 54% δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου ενώ το 75% δηλώνει πως έχει ακυρώσει δαπάνες διασκέδασης όπως είναι η εστίαση, οι διακοπές και τα ταξίδια.

Τι συμβαίνει με τις εισηγμένες

Το μέγεθος της κερδοφορίας των εισηγμένων για το 2022 ζαλίζει. Είναι οι εταιρείες του ελληνικού χρηματιστηρίου που αν μη τι άλλο δίνουν τον τόνο στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία, οι 150 εισηγμένες που δημοσίευσαν αποτελέσματα –συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, των επενδυτικών και των ασφαλιστικών εταιρειών– εμφάνισαν καθαρά κέρδη 10,41 δισ. ευρώ εντός του 2022. Οσο για τον τζίρο τους; Αγγιξε τα 106,847 δισ. ευρώ, που σημαίνει το μισό ΑΕΠ του 2022. Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει αρκεί να αναφέρουμε ότι η αύξηση που επιτεύχθηκε το περασμένο έτος σε σχέση με το 2021 είναι της τάξης του 303,6%!

Εδώ λοιπόν έχουμε άλλο ένα θαύμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Σύμφωνα με όσα υποστήριζαν, για τον πληθωρισμό που έλιωσε την κοινωνία ευθυνόταν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που επέφερε τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις και τροφοδότησε τον πληθωρισμό ειδικά στις πρώτες ύλες. Αν όμως είχαμε μόνο αύξηση στο κόστος, πώς προκύπτει αυτή η γιγαντιαία διόγκωση στα κέρδη; Η απάντηση είναι σαφής και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Η σταθερή προσήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη στη δημιουργία ολιγοπωλίων στον κάθε κλάδο οικονομικής δραστηριότητας έφερε διόγκωση της τάξης του 303,6% στα κέρδη των εισηγμένων.

Αυτές οι εταιρείες με βάση τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεών τους θα διανείμουν κέρδη (μερίσματα) στους μετόχους τους της τάξης των 2,502 δισ. ευρώ. Από αυτά το κράτος θα εισπράξει μόλις 125 εκατ. ευρώ! Ο λόγος βρίσκεται στην ευνοϊκή για τους λίγους τροποποίηση του φορολογικού νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2019 (ισχύει από 1.1.2020) που φορολογεί τα μερίσματα με μόλις 5%. Από την άλλη, η φορολόγηση των ενοικίων απομυζά εισόδημα. Αρκεί να αναφέρουμε ότι κάποιος που εμφανίζει ετήσιο εισόδημα από μισθώματα της τάξης των 100.000 ευρώ θα φορολογηθεί με 45.000 ευρώ. Αν κάποιος εμφανίσει εισόδημα από μερίσματα της τάξης των 100.000 ευρώ, θα φορολογηθεί με 5.000 ευρώ.

Υπερφορολόγηση και το 2023

Μπορεί η κοινωνία να λυγίζει από την ακρίβεια στα ράφια των σουπερμάρκετ και το 2023, αλλά ο Κυρ. Μητσοτάκης επέμενε να μειώνει τους φόρους αυξάνοντας τα φορολογικά έσοδα για το πρώτο τετράμηνο του έτους. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2023 εισπράχθηκαν φόροι συνολικού ποσού 17,803 δισ. ευρώ, όταν το ίδιο διάστημα του 2022 εισπράχθηκαν φόροι 16,040 δισ. ευρώ. Αυτό που προκύπτει ωστόσο για το πρώτο τετράμηνο του 2023 είναι ότι όχι μόνο η φορολόγηση του εισοδήματος αλλά κυρίως ο ΦΠΑ έχουν αύξηση. Ειδικότερα, για τους κυριότερους φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούνται τα εξής:

• Τα έσοδα από ΦΠΑ στο τετράμηνο του 2023 ανήλθαν σε 7,574 δισ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2022 ανήλθαν σε 6,615 δισ. ευρώ. Οπως εύκολα συνάγεται, η ποσοστιαία αύξηση της έμμεσης φορολόγησης ανέρχεται στο 12,01%.

• Τα έσοδα των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στο τετράμηνο του 2023 ανήλθαν σε 2,032 δισ. ευρώ, ενώ το 2022 είχαν μετρηθεί στο ίδιο διάστημα στα 2,042 δισ. ευρώ. Αυτή η μείωση είναι απότοκο της μείωσης της κατανάλωσης υγρών καυσίμων από τους Ελληνες οδηγούς ώστε να αντεπεξέλθουν στην αισχροκέρδεια των διυλιστηρίων της χώρας που έφερε ετήσια αύξηση κερδών η οποία προσέγγισε το 380%.

• Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν στο πρώτο τετράμηνο του έτους σε 353 εκατ. ευρώ όταν πέρυσι στο ίδιο διάστημα είχαν εισπραχθεί 541 εκατ. ευρώ.

• Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 4,991 δισ. ευρώ, όταν πέρυσι στο πρώτο τετράμηνο είχαν εισπραχθεί 4,354 δισ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται αφενός στην εξευτελιστική αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία όμως δεν ανταποκρίνεται στην απώλεια της αγοραστικής δύναμης, αφετέρου στα υπερκέρδη (αλλιώς ονομάζονται και αισχροκέρδεια) των εισηγμένων που συνεχίζονται και εντός του 2023.

Πηγή 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια