Νέες αυξήσεις αποδοχών και παροχών στους συμμετέχοντες στο Διοικητικό Συμβούλιο, με ισχύ για την επόμενη τετραετία, αλλαγές στο καταστατικό που καταργούν την εκπροσώπηση των εργαζομένων στη διοίκηση και διευρύνουν τις δραστηριότητες της εταιρείας αλλά και τις αρμοδιότητες του διευθύνοντος συμβούλου περιλαμβάνονται στα βασικά θέματα που καλείται να εγκρίνει η σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ.
Την ώρα που τα νοικοκυριά παλεύουν με την ενεργειακή ακρίβεια και το αλαλούμ των χρωματιστών τιμολογίων που έρχεται σε περίπου 15 ημέρες, η διοίκηση της ΔΕΗ στην εκπνοή του έτους προχωρά σε ακόμα μία «τροποποίηση της πολιτικής αποδοχών», με αυξήσεις στις αμοιβές των μελών του Δ.Σ. (που έχει αποφασίσει για τον εαυτό του) -πέραν των σταθερών παχυλότατων αμοιβών, των μπόνους και υπερμπόνους, της διάθεσης μετοχών και άλλων παροχών που απολαμβάνουν τα μεγαλοστελέχη της-, επιβαρύνοντας με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ επιπλέον τον προϋπολογισμό της επιχείρησης, στην οποία συμμετέχει και το Δημόσιο.
Νέες αυξήσεις στις χρυσές αμοιβές
Συγκεκριμένα, για τα επτά μη εκτελεστικά μέλη προβλέπονται:
– Μεικτό ποσό 35.000 ευρώ ετησίως για συμμετοχή στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. Δεν προβλεπόταν κάτι αντίστοιχο στο «πακέτο» του 2022.
– Μεικτό ποσό 1.000 ευρώ/συνεδρίαση Δ.Σ., με ανώτατο όριο τις 20.000 ευρώ ετησίως. Το 2022 το αντίστοιχο ποσό ήταν στα 600 ευρώ/συνεδρίαση, ήτοι αύξηση 66,66%.
– Επιπρόσθετα, στα μη εκτελεστικά μέλη των επιτροπών του Δ.Σ. της εταιρείας καταβάλλεται: α) Για τον πρόεδρο της επιτροπής μεικτό ποσό ύψους 20.000 ευρώ ετησίως, έναντι 13.000 ευρώ πέρυσι (+53,84%) και 600 ευρώ/συνεδρίαση, έναντι 400 ευρώ πέρυσι (+50%). β) Για τα μέλη της επιτροπής 14.000 ευρώ ετησίως, έναντι 13.000 πέρυσι (+2επτά,2επτά%) και 600 ευρώ/συνεδρίαση, έναντι 400 ευρώ πέρυσι (+50%). Το συνολικό ποσό των ανωτέρω καταβολών συμμετοχής σε επιτροπές δεν μπορεί να υπερβαίνει για τον πρόεδρο τα 33.200 ευρώ ετησίως, έναντι 23.000 ευρώ πέρυσι (+44,34%) και τα 2επτά.200 ευρώ ετησίως για κάθε μέλος επιτροπής, έναντι 23.000 ευρώ πέρυσι (+18,26%).
Εφόσον όλες αυτές οι «αναπροσαρμογές» αφορούν και τα επτά μη εκτελεστικά μέλη -μεταξύ των οποίων οι εκπρόσωποι του Δημοσίου (Υπερταμείο) αλλά και του ιδιώτη μετόχου CVC-, τότε το συνολικό ποσό κατ’ έτος ανέρχεται σε τουλάχιστον 581.000 ευρώ.
Αυξήσεις προβλέπονται και στις αμοιβές συμμετοχής των χρυσοπληρωμένων τριών εκτελεστικών μελών, δηλαδή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου και των δύο αναπληρωτών του, και συγκεκριμένα μεικτό ποσό 1.000/συνεδρίαση Δ.Σ., έναντι 600 ευρώ που προβλεπόταν το 2022 (+66,66%).
Θυμίζουμε ότι το 2022 οι αποδοχές των μελών του Δ.Σ. ανήλθαν συνολικά σε 1,046 εκατ. (+209,8% έναντι του 2019), εκ των οποίων επτά 90.020 ευρώ αφορούσαν μόνο τα τρία προαναφερθέντα υψηλόβαθμα μέλη.
Επιπλέον, προβλέπεται για πρώτη φορά και για όλα τα μέλη του Δ.Σ. ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης (σύμβαση ασφάλισης αστικής ευθύνης στελεχών), για… παν ενδεχόμενο, αφού καλύπτει «τις νομικές δαπάνες υπεράσπισης όσο και τις διάφορες χρηματικές καταβολές σε περιπτώσεις αγωγής, ποινικής δίωξης ή διοικητικών κυρώσεων εναντίον τους ως αποτέλεσμα της άσκησης των καθηκόντων τους», κάλυψη που μάλιστα ισχύει για όσο είναι ενεργά αλλά και μετά την αποχώρησή τους.
Εκτός Δ.Σ. η εργατική εκπροσώπηση
Ως προς τις τροποποιήσεις του καταστατικού της ΔΕΗ, η πλήρης κατάργηση της εκπροσώπησης των εργαζομένων στο Δ.Σ. ξεχωρίζει. Έτσι, στον δρόμο που χάραξαν τα ΕΛ.ΠΕ. το 2021, σήμερα η διοίκηση της ΔΕΗ αποφασίζει να απαλείψει εντελώς την πρόβλεψη του ισχύοντος καταστατικού περί συμμετοχής στο Δ.Σ. ενός μέλους που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στην εταιρεία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τον Ιούνιο 2022 συμμετείχαν στο Δ.Σ. δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων, που έγιναν ένας, και πλέον κανένας. Βέβαια, η γαλάζια πλέον ΓΕΝΟΠ δεν έχει εκλέξει κανέναν στην εναπομείνασα μια θέση στο Δ.Σ., δηλαδή παραμένει κενή εδώ και ενάμιση χρόνο, παρέχοντας ισχυρότατο έρεισμα στη διοίκηση.
Ωστόσο, το Διοικητικό Συμβούλιο διατηρείται 11μελές, κάτι που προϊδεάζει για νέα «είσοδο», ενδεχομένως από την πλευρά των ιδιωτών μετόχων.
Διεύρυνση ρόλων
Μεταξύ των λοιπών τροποποιήσεων του καταστατικού περιλαμβάνονται επίσης: η απαλοιφή των περιορισμών στις δραστηριότητες της ΔΕΗ μόνο στον τομέα της ενέργειας, η επέκταση σε προϊόντα τεχνολογίας (σ.σ.: εξαγορά της Κωτσόβολος), η πιο ξεκάθαρη αναφορά περί δυνατότητας ίδρυσης ή συμμετοχής σε εταιρείες παροχής χρηματοπιστωτικών/επενδυτικών υπηρεσιών αλλά και σε έργα ΣΔΙΤ, η γενικευμένη αναφορά στον Ν.4548/2018 (όπως τροποποιήθηκε έκτοτε) για έκτακτες αυξήσεις κεφαλαίου.
Επίσης ενισχύεται η θέση του διευθύνοντος συμβούλου καθώς εισηγείται τη θέσπιση κι άλλων στελεχών αλλά και την επιλογή στελεχών οποιασδήποτε βαθμίδας, μπορεί να αναθέτει μέρος των αρμοδιοτήτων του σε άλλα στελέχη της εταιρείας ή/και θυγατρικών της κ.ά. Για δε τη θητεία των αναπληρωτών του θα ισχύουν συμβάσεις «σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία» και όχι ορισμένου χρόνου μέχρι τριετούς διάρκειας με δυνατότητα ανανέωσης, όπως ίσχυε. Τέλος, εισάγονται οι «ομιλικοί γενικοί διευθυντές», με αρμοδιότητες που εκτείνονται, πέραν του εταιρικού πεδίου, και στην εποπτεία των αντίστοιχων τομέων στις θυγατρικές της ΔΕΗ (σ.σ.: εξαγορά Enel Ρουμανίας και όχι μόνο).
Πηγή url: www.e-synews.gr
Διαδώστε αυτή τη σελίδα
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:
0 Σχόλια