ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Οχι από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στα πυρηνικά απόβλητα της Βουλγαρίας


Οχι από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στα πυρηνικά απόβλητα της Βουλγαρίας
Reading Time: 3 minutes

Οχι από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στα πυρηνικά απόβλητα της Βουλγαρίας

Οχι από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στα πυρηνικά απόβλητα της Βουλγαρίας. Κατά την σημερινή συνεδρίαση της 10ης Τακτικής Συνεδρίασης του

Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας  3ο Θέμα ήταν η Έκφραση γνώμης επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του σχεδίου επικαιροποιημένης στρατηγικής για τη διαχείριση των εξαντλημένων ραδιενεργών και επιβαρυμμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων της Βουλγαρίας.

Άσχετοι  και αναρμόδιοι δήλωσαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι!!!!!!!!!

Επειδή παρακολούθησα όλο το περιφερειακό συμβούλιο της Στερεάς Ελλάδας απο το επίσημο διαδικτυακό  τους  κανάλι στο Youtube αποτυπώθηκαν στο συγκεκριμένο θέμα αντιρρήσεις και ερωτηματικά από όλες τις παρατάξεις εκτός από  τον εισηγητή  τον κ. Ευάγγελο Κούκουζα, Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Μεταφορών ο οποίος εισηγήθηκε θετικά και πρότεινε στο σώμα να εγκρίνουν την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με το σκεπτικό οτι αυτή η μελέτη προσπαθεί να μειώσει τους κινδύνους στην Βουλγαρία και στίς όμορες χώρες και βάζοντας επιπρόσθετους όρους εστιάζοντας στην πρόσληψη επιβλαβών επιπτώσεων στο προσωπικό ,τον πληθυσμό ,το περιβάλλον ,τις μελλοντικές γενιές και να προτείνουμε ρητά την μείωση ποσοτήτων ραδιενεργών αποβλήτων και την καταγραφή σχεδίων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών καταστάσεων. Επίσης αναφέρει κατά την εισήγηση του οτι η Βουλγαρία στην μελέτη που δόθηκε προς διαβούλευση στις 13 περιφέρειες της χώρας μας, και υπάρχει λόγος για αυτό , έχει συνάψει σύμβαση για την διαχείριση εξαντλημένων ραδιενεργών και επιβαρυμμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων με την Γαλλία την οποία αυτή τη δουλειά και αναφέρω ακριβώς τα λόγια του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος κ.Ευάγγελου Κούκουζα  έχει αναλάβει να μεταφέρει 77 τόνους ετησίως η Γαλλία.

Η προθεσμία της διαβούλευσης έχει λήξει και αυτό σημαίνει οτι έαν και εφόσον χρησιμοποιηθεί ως νομικό επιχείρημα τότε περνάει ως έχει απο τις περιφέρειες που γνωμοδότησαν εκπρόθεσμα!!!!

Επειδή έχω διαβάσει αυτήν την μελέτη δύο φορές και εφόσον έχει βγεί προς διαβούλευση να γνωμοδοτήσουν  οι 13 Περιφέρειες της χώρας αλλά και να ενημερωθεί το κοινό δηλαδή οι πολίτες  δεν αναφέρει πουθενά οτι η Γαλλία θα μεταφέρει άμεσα 77 τόνους ετησίως. Είναι σχέδιο επικαιροποιημένης στρατηγικής για τη διαχείριση των εξαντλημένων ραδιενεργών και επιβαρυμμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων της Βουλγαρίας. Η Γαλλία εφόσον εγκριθεί η ΣΜΠΕ θα ξεκινήσει να παραλαμβάνει το εξαντλημένο ραδιενεργό υλικό από το 2030  και μόνο για αποθήκευση και επεξεργασία και οπως ορίζει η Ευρωπαϊκη Νομοθεσία μετά από 6 μήνες θα επιστρέφεται στην χώρα προελευσής του !!!!

Εώς το 2030 δεν αναφέρει πουθενά η ΣΜΠΕ  τι θα γίνει με το ραδιενεργό υλικό!!!!!

Ολη η ΣΜΠΕ μεταφρασμένη στα Ελληνικά για όποιον θέλει να την διαβάσει.

01 ЕА Strategy EN DRAFT_2

Επειδή η μελέτη αναφέρει σε πολλά σημεία την μεταφορά των ραδιενεργών αποβλήτων σε τρίτες χώρες και δεν αναφέρει ποιες θα είναι οι τρίτες χώρες ούτε ποιές χώρες θα διασχίζει το ραδιενεργό υλικό κατά την μεταφορά του αλλά ούτε που θα αποθηκευτεί μετά απο την επιστροφή του απο την Γαλλία πολύ σωστά το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε αρνητικά.

Οι αμφιβολίες είναι υπαρκτές και μας εγείρει ερωτηματικά ως πρός την διαβούλευση για γνωμοδότηση απο τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας. Αυτό βέβαια διατυπώθηκε και απο τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ.Βασίλεο Λύκο Περιβαλλοντολόγος με ειδικότητα στο Περιβάλλον ,γιατί  οι Περιφέρειες της Ελλάδας πρέπει να γνωμοδοτήσουν για ένα σοβαρό ζήτημα που αφορά την ασφάλεια μας και δέν γνωμοδοτεί η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ; Το μόνο που μπορούμε να σκεφτούμε είναι επειδή η χώρα μας έχει διακρατική συμφωνία με την Βουλγαρία σε θέματα ενέργειας και εισάγουμε ρεύμα το πιο πιθανό σενάριο είναι το θάψιμο των αποβλήτων στην χώρα μας για 50 χρόνια και επειδή ακούγεται η Τανάγρα ( αυτά ειπώθηκαν απο τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ.Βασίλεο Λύκο) γιατί στην Αττική ήδη έχουν ανάψει “φωτιές” αντιδράσεων και “μετωπική” Δήμων με το υπουργείο, για άλλο σοβαρό θέμα, την κατασκευή του ΧΥΤΒΕΑ στη θέση “Κεραμιδέζα” στον δήμο Τανάγρας.

 

 

Στο 5:35 το θέμα της Έκφρασης γνώμης επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του σχεδίου επικαιροποιημένης στρατηγικής για τη διαχείριση των εξαντλημένων ραδιενεργών και επιβαρυμμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων της Βουλγαρίας.

Η φώτο από εδώ

ΔΕΛΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

 

Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΕΛΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠ.ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

email: e.delagrammatika@eurovouli.gr     Τηλ:  6976653520

ΣΕΛΊΔΑ ΣΤΟ facebook : Δελαγραμμάτικα Ελευθερία- Υπ.Ευρωβουλευτης Ελλήνων Συνέλευσις 

ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ twitter Χ :   Δελαγραμματικά Ελευθερία @EDelagrammatika

ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ instagram: Δελαγραμμάτικα Ελευθερία- Υπ.Ευρωβουλευτής Ελλήνων Συνέλευσις  

ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ :  Tik-Tok

https://delagrammatikaeleftheria.gr/2024/05/29/ochi-apo-tin-perifereia-stereas-elladas-sta-pyrinika-apovlita-tis-voulgarias/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0ZLVlKgzX74M99xuP3b0rlGS4KP6MI5CFOtHWKd3EO6p9WhmQZQf78E5U_aem_AY3GOfa8OYV6F3cd54g0yeHNSOjsPxSsZDaLuG9QQMG94hwYCX3b-G6gGYxFwFNYADP2w7Pi00aEJ806qBD899UO

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια