ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Ποιά είναι η πολιτική της Ε.Ε. για την εξόρυξη πρώτων υλών των κρατών μελών της;


Ποιά είναι η πολιτική της Ε.Ε. για την εξόρυξη πρώτων υλών  των κρατών μελών της;
Reading Time: 5 minutes

Ποιά είναι η πολιτική της Ε.Ε. για την εξόρυξη πρώτων υλών των κρατών μελών της

Ποιά είναι η πολιτική της Ε.Ε. για την εξόρυξη πρώτων υλών των κρατών μελών

της;Διαβάζοντας τους κανονισμούς της Ε.Ε στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε στάθηκα σε ένα κανονισμό ο οποίος αφορά τη θέσπιση πλαισίου για την εξασφάλιση ασφαλούς και βιώσιμου εφοδιασμού με κρίσιμες πρώτες ύλες και την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 168/2013, (ΕΕ) 2018/858, (ΕΕ) 2018/1724 και (ΕΕ) 2019/1020.

Στο άρθρο 1 &5 μας αναφέρει για έργα στρατηγικής σημασίας.

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Η πρόσβαση σε πρώτες ύλες έχει καίρια σημασία για την οικονομία της Ένωσης και τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Υπάρχει ένα σύνολο μη ενεργειακών, μη γεωργικών πρώτων υλών οι οποίες θεωρούνται κρίσιμης σημασίας λόγω της υψηλής οικονομικής σημασίας τους και της έκθεσής τους σε υψηλό κίνδυνο εφοδιασμού, που οφείλεται συχνά σε υψηλό βαθμό συγκέντρωσης του εφοδιασμού από περιορισμένο αριθμό τρίτων χωρών. Δεδομένου του βασικού ρόλου που διαδραματίζουν πολλές από τις εν λόγω κρίσιμες πρώτες ύλες στην υλοποίηση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης και υπό το πρίσμα της χρήσης τους για εφαρμογές στους τομείς της άμυνας και της αεροδιαστημικής, η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί εκθετικά κατά τις προσεχείς δεκαετίες. Από την άλλη πλευρά, ο κίνδυνος διαταραχών του εφοδιασμού εντείνεται στο πλαίσιο των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων και του ανταγωνισμού για τους πόρους. Επιπλέον, ελλείψει ορθής διαχείρισης, η αυξημένη ζήτηση κρίσιμων πρώτων υλών θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρνητικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

(5)Πρώτον, το εν λόγω πλαίσιο θα πρέπει να καθορίζει τις πρώτες ύλες που θεωρούνται στρατηγικές και κρίσιμες και να ενισχύει την ανθεκτικότητα των αλυσίδων εφοδιασμού για τις εν λόγω πρώτες ύλες στην Ένωση, μεταξύ άλλων με τον προσδιορισμό και τη στήριξη συγκεκριμένων έργων κρίσιμων πρώτων υλών και αναγνωρίζοντάς τα ως έργα στρατηγικής σημασίας («έργα στρατηγικής σημασίας»), και με την ανάληψη προσπαθειών για την παροχή κινήτρων για τεχνολογική πρόοδο και αποδοτική χρήση των πόρων, προκειμένου να μετριαστεί η αναμενόμενη αύξηση της κατανάλωσης κρίσιμων πρώτων υλών στην Ένωση. Δεύτερον, είναι αναγκαίο να προβλεφθούν μέτρα για την ενίσχυση της ενωσιακής ικανότητας παρακολούθησης και μετριασμού των υφιστάμενων και των μελλοντικών κινδύνων εφοδιασμού. Τρίτον, το πλαίσιο θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την αύξηση της κυκλικότητας και της βιωσιμότητας των κρίσιμων πρώτων υλών που καταναλώνονται στην Ένωση.

Σε άλλο σημείο του κανονισμού αναφέρονται οι κρίσιμες πρώτες ύλες

Κατάλογος κρίσιμων πρώτων υλών

Θεωρούνται κρίσιμες οι ακόλουθες πρώτες ύλες:

αντιμόνιο,αρσενικό,βωξίτης,αλουμίνα,αλουμίνιο,βαρίτης,βηρύλλιο,βισμούθιο,βόριο,κοβάλτιο,άνθρακας οπτανθρακοποίησης,χαλκός,άστριος,αργυραδάμας,γάλλιο,γερμάνιο,άφνιο,ήλιο,βαριές σπάνιες γαίες,ελαφρές σπάνιες γαίες,λίθιο,μαγνήσιο,μαγγάνιο,γραφίτης,νικέλιο — βαθμός κατάλληλος για συσσωρευτές,νιόβιο,φωσφορίτης,φωσφόρος,μέταλλα της ομάδας του λευκόχρυσου,σκάνδιο,πυριτιούχο μέταλλο,στρόντιο,ταντάλιο,εταλλικό τιτάνιο,βολφράμιο,βανάδιο

Στον κανονισμό αναφέρεται ότι  η Ένωση θα πρέπει να αυξήσει τη χρήση των δικών της γεωλογικών πόρων πρώτων υλών στρατηγικής σημασίας και να αναπτύξει την ικανότητα που θα της επιτρέπει να εξορύσσει τις πρώτες ύλες που απαιτούνται για την παραγωγή τουλάχιστον του 10 % της ενωσιακής κατανάλωσης πρώτων υλών στρατηγικής σημασίας.

Επομένως σε αυτό τον κανονισμό βλέπουμε ότι βάζει όρια και στόχους  για την εξόρυξη πρώτων υλών και την παραδοχή της Ε.Ε. ότι δεν έχει αξιοποιηθεί η εξόρυξη πρώτων υλών στα κράτη μέλη της.

Επομένως μετά από 73 χρόνια από την Συνθήκη της ΕΚΑΧ δεν έχουν αναπτύξει καμμία βιομηχανική πολιτική στην εξόρυξη πρώτων υλών .

Και ενώ τα κράτη μέλη είναι παραγωγοί σε πρώτες ύλες που προέρχονται από εξορύξεις η Ε.Ε. έχει προμηθευτές της τρίτες χώρες.

Το γεγονός αυτό έρχεται σε αντίφαση με τις συνθήκες που έχουν υπογράψει τα κράτη μέλη. Έχει αναπτύξει μία πολιτική ενάντια στα συμφέροντα των κρατών μελών το είδαμε άλλωστε με την νέα ΚΑΠ όπου μειώνει την παραγωγή των αγροτικών προϊόντων και στρέφεται στις τρίτες χώρες για εισαγωγή αγροτικών προϊόντων.

Σήμερα τον μπετονίτη που θέλει η Ε.Ε τον προμηθεύεται  στο στάδιο της επεξεργασίας από την Τουρκία 12%,Ινδία 4%,Καναδα 1%,Μαρόκκο 2% & USA 1% και όχι από την Ελλάδα που είναι παγκόσμιος παραγωγός μπετονίτη 6% .

Ενώ αντίθετα προμηθεύεται στο στάδιο της επεξεργασίας βωξίτη 10 % και αλουμίνιο 4%  και καλύπτει μαζί με το εισαγόμενο προϊόν περίπου 89% το 5% της Ε.Ε. σε βωξίτη και 8 %  μαζί με το εισαγόμενο προϊόν 58% σε αλουμίνιο.

Άρα ανάπτυξε  λάθος πολιτική στον τομέα της εξόρυξης η εσκεμμένα ακολουθούσε λάθος πολιτική;

Αν πάρουμε παράδειγμα την Ελλάδα μας που είναι μία από τις πέντε χώρες στην Ε.Ε. παραγωγού αλουμινίου ,ανοξείδωτου χάλυβα αλλά και σιδηρονικέλιο ,αναφέρομαι στην ΛΑΡΚΟ ,με τον κατάλληλο εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και την κατάλληλη επεξεργασία του νικελίου μπορεί να παράγει κοβάλτιο, ένας από τους λόγους που την οδήγησαν στην πτώχευση και εξυγίανση ήταν η πολιτική της Ε.Ε.

Πρόσφατα είδαμε στην χώρα μας ότι  στο μεταλλείο των Μολάων που ήταν Δημόσιος Μεταλλευτικός Χώρος βρέθηκαν κοιτάσματα ψευδαργύρου,αργύρου,μολύβδου και γερμάνιου που χρησιμοποιούνται ευρέως στην παγκόσμια βιομηχανία.

Η Ε.Ε. δεν ανάπτυξε ποτέ πρόγραμμα εξόρυξης πρώτων υλών γιατί άραγε; Και δεν βοήθησε καμμία βιομηχανία εξορύξεων ,βλέπε ΛΑΡΚΟ, αντιθέτως οι αποφάσεις της Ε.Ε. ήταν  ένας από τους παράγοντες πτώχευσης της βιομηχανίας!!!!!

Τί έκανε για αυτόν τον δημόσιο πλούτο που βρίσκεται σε κράτος μέλος της Ε.Ε;

Η Ε.Ε γνώρίζει για τον ορυκτό πλούτο όλων των κρατών μελών, με το σχέδιο Μάρσαλ το οποίο καθυστέρησε να εκτελεστεί  οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ το 1951 (τότε εκτελέστηκε το σχέδιο Μάρσαλ) κατέγραψαν πανελλαδικά όλο τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας.

Τα αμερικάνικα κεφάλαια περνούσαν μέσω της Ευρώπης επίσημα με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάκαμψης ERP το οποίο υπόγραψαν όλες οι χώρες που πήραν βοήθεια.

Επομένως λάθος πολιτική η πολιτική προς όφελος τρίτων χωρών;

Η Ελλήνων Συνέλευσις τι θα κάνει εφόσον μπεί στην Ευρωβουλή;

Έλεγχος όλων των συμβάσεων και των συνθηκών διαχρονικά από την ίδρυση του νεότερου κράτους μας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως και σήμερα με ό,τι ακριβώς έχει γίνει και έχει παραχθεί με αντίνοους νόμους αλλά και με παρανομίες που έχουμε διαπιστώσει όλοι μας διαχρονικά έως και σήμερα.

Εμείς θα ελέγξουμε τα πάντα και θα πάρουμε όλα τα δίκαια και τα δικαιώματα που απορρέουν από την σύμβαση.

Δεν έχει τηρηθεί καμία σύμβαση έτσι όπως τέθηκαν τα πλαίσια στην οικονομική πολιτική στην Ευρώπη, τουλάχιστον του εμπορικού κώδικα, αλλά και κοινωνικά και γεωπολιτικά η σύνδεσή μας σε μια μονάδα με το ευρωκοινοβούλιο έτσι όπως θεσπίστηκε από την αρχή. Αυτές οι παραλείψεις θα σταματήσουν. Η Ελλήνων Συνέλευσις θα ελέγξει τα πάντα και θα αποκαταστήσει κάθε βλάβη.

Εμείς έχουμε καθήκον να έχουμε μια Ενωμένη Ευρώπη και η Ευρώπη να τηρεί τις υποχρεώσεις και τις συμβάσεις. Θεωρούμε ως Ελλήνων Συνέλευσις ότι έχουν γίνει άδικα πράγματα στην χώρα μας και δεν έχουν τηρηθεί οι συμβάσεις για ένα βιοτικό επίπεδο έτσι όπως θα έπρεπε να είναι και έτσι όπως σχεδιάστηκε να είναι από την αρχή στην Ευρώπη.

Άρα είναι η ανάγκη, είναι η ώρα και η στιγμή να εκτελέσουμε και να πάρουμε στα χέρια μας το δίκαιο. Η φωνή μας να είναι πολύ σταθερή και οι θέσεις μας πολύ σταθερές και να εκτελέσουμε μια πραγματική ευρωπαϊκή διαδικασία σε έδρανα όπου οι φωνές θα είναι αληθινά δυνατές στην αλήθεια του δικαίου και την ισότητα της ίδιας της διαδικασίας που ορίστηκε.

 

ΔΕΛΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

 

Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΕΛΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠ.ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

email: e.delagrammatika@eurovouli.gr     Τηλ:  6976653520

ΣΕΛΊΔΑ ΣΤΟ facebook : Δελαγραμμάτικα Ελευθερία- Υπ.Ευρωβουλευτης Ελλήνων Συνέλευσις 

ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ twitter Χ :   Δελαγραμματικά Ελευθερία @EDelagrammatika

ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ instagram: Δελαγραμμάτικα Ελευθερία- Υπ.Ευρωβουλευτής Ελλήνων Συνέλευσις  

ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ :  Tik-Tok

 https://delagrammatikaeleftheria.gr/2024/05/10/poia-einai-i-politiki-tis-e-e-gia-tin-exoryxi-proton-ylon-ton-kraton-melon-tis/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR2CiXHkeWJsWXKCZXrd00EvXpdW2nAUGwJihTbQ0Z46QafbgQdthAWzFx4_aem_AQaX65ZXUwA-4AsxI8Th0klB7xhpVxHxDKRvPauTEAnU4uwDjIXYZjw522pfpv_-ANiQlCcHFNlu9ieTTO9F3EON

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια