ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Η Ελλάδα εξελέγη μη-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με 182 ψήφους

 



Η ψηφοφορία αφορά στην περίοδο 2025-2026

Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εξελέγη την Πέμπτη (6/6) η Ελλάδα, συγκεντρώνοντας 182 ψήφους.

Η ψηφοφορία έγινε για την ανάδειξη από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού των πέντε μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2025-26.

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο της προώθησης της υποψηφιότητας της Ελλάδας ως μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, βρέθηκε αυτές τις ημέρες στη Νέα Υόρκη.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι ο οργανισμός που μπορεί να ερευνά κάθε διένεξη ή κάθε κατάσταση που θα ήταν δυνατό να οδηγήσει σε διεθνείς προστριβές ή να δημιουργήσει διένεξη και να συστήνει στα μέρη τις κατάλληλες ενέργειες ή μεθόδους διακανονισμού.

Αν το Συμβούλιο Ασφαλείας κρίνει πως υπάρχει απειλή για την ειρήνη, διατάραξη της ειρήνης ή επιθετική ενέργεια, μπορεί να λαμβάνει μη στρατιωτικά ή ακόμη και στρατιωτικά μέτρα για την αποκατάσταση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Είναι η τρίτη συμμετοχή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας μετά τις διετίες 1952-1953 και 2005-2006, στοίχημα είναι το 2025-26 να αξιοποιηθεί και όσο το δυνατό καλύτερα γίνεται.

Στη σημερινή ψηφοφορία εξελέγησαν συγκεκριμένα Δανία, Ελλάδα, Παναμάς, Σομαλία και Πακιστάν, ενώ η διετής θητείας ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2025.

πηγη

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό
Πηγή url: www.e-synews.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια