ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Επικίνδυνες ουσίες σε Τοματοπελτέδες: Βρέθηκε Μόλυβδος, μυκοτοξίνες και φυτοφάρμακα

 



Οι επικίνδυνες ουσίες βρέθηκαν σε έρευνα που διεξήχθη σε 14 διαφορετικές ετικέτες τοματοπολτού

Έντονο προβληματισμό προκαλούν τα ευρήματα της έρευνας του ελβετικού, μη-κερδοσκοπικού περιοδικού Ktipp, σχετικά με τον κοινό τοματοπελτέ που χρησιμοποιείται

σε εκατομμύρια νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι πολλά προϊόντα τοματοπολτού περιείχαν ανησυχητικές ουσίες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

Συγκεκριμένα, η έρευνα που διεξήχθη σε 14 διαφορετικές ετικέτες τοματοπολτού αποκάλυψε την παρουσία ανησυχητικών ουσιών όπως φυτοφάρμακα, μόλυβδος, μυκοτοξίνες και χλωρικά άλατα, σε πολλά από τα προϊόντα που εξετάστηκαν.

Ενώ ορισμένες ετικέτες διακρίθηκαν για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε λυκοπένιο και την απουσία επικίνδυνων χημικών, άλλες περιείχαν βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα και τοξίνες, καθιστώντας τα λιγότερο ασφαλή για κατανάλωση.

Πώς περνούν τα βαρέα μέταλλα και τα φυτοφάρμακα στο πιάτο μας
Στα προϊόντα που εξετάστηκαν, βρέθηκαν φυτοφάρμακα όπως εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μακροχρόνιες βλάβες στο περιβάλλον και την υγεία, ιδίως στους υδρόβιους οργανισμούς. Αυτά τα χημικά ανιχνεύθηκαν σε προϊόντα όπως οι τομάτες

Baresa (Lidl),
Longobardi (Migros),
M-Budget και
Coop Prix Garantie.

Πρώην πρόεδρος ΕΦΕΤ για τα Φυτοφάρμακα: Η πικρή αλήθεια

Σε κάποια προϊόντα, όπως ο πολτός των Longobardi (Migros), M-Budget και Migros Bio, βρέθηκαν υψηλά επίπεδα μολύβδου, μιας νευροτοξίνης. Ο μόλυβδος, σύμφωνα με την Αυστριακή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων, μπορεί να αποθηκευτεί στα οστά για δεκαετίες και να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο μισός μόλυβδος που καταναλώνεται μπορεί να παραμείνει στον οργανισμό για 10 έως 30 χρόνια, καθιστώντας την έκθεση ιδιαίτερα επικίνδυνη, ειδικά για παιδιά και εγκύους.

Μόλυβδος σε νερό και τρόφιμα~Πως αντιμετωπίζεται
Στις τομάτες των Migros Bio, Longobardi και M-Budget, βρέθηκαν τρεις τοξίνες από το γένος Alternaria, οι οποίες παράγονται από μύκητες.

Αυτές οι τοξίνες είναι ανθεκτικές στη θερμότητα, παραμένουν δηλαδή ενεργές ακόμα και μετά από παρατεταμένο μαγείρεμα, γεγονός που τις καθιστά επικίνδυνες για τον καταναλωτή.

Η κατανάλωση μυκοτοξινών μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όπως αλλεργίες, προβλήματα στο αναπνευστικό και σε ακραίες περιπτώσεις καρκίνο.

Μυκοτοξίνες στις τροφές: Με ποιές ασθένειες συνδέονται~Πως να προφυλαχτείτε

Το μόνο προϊόν που περιείχε χλωρικά άλατα ήταν οι αποφλοιωμένες τομάτες της Mutti. Τα χλωρικά άλατα μπορούν να παρεμποδίσουν την απορρόφηση του ιωδίου στον οργανισμό και να προκαλέσουν βλάβη στα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Αυτή η ουσία εισέρχεται στις τομάτες μέσω χλωριωμένου νερού κατά το πλύσιμό τους, και αποτελεί ιδιαίτερο κίνδυνο για ανθρώπους με προβλήματα στον θυρεοειδή.

Υπάρχουν κατάλληλες Λ’ΥΣΕΙΣ!! ένα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΦΙΛΤΡΟ

Διατροφική αξία και λυκοπένιο:
Παρά τα αρνητικά ευρήματα, τα προϊόντα που περιείχαν υψηλή ποσότητα λυκοπενίου ξεχώρισαν για τα οφέλη τους.

Το λυκοπένιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στις τομάτες και προστατεύει τον οργανισμό από καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Όσο περισσότερο ωριμάζουν οι τομάτες, τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα τους σε λυκοπένιο.

Για περισσότερα: Λυκοπένιο για το καρδιαγγειακό, τα οστά, τους πνεύμονες, την όραση, το ανοσοποιητικό, το δέρμα

Οι τομάτες των Migros Bio και M-Budget, είχαν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε λυκοπένιο με σχεδόν 160 mg/kg, σε σύγκριση με τις ψιλοκομμένες τομάτες της Mutti που περιείχαν μόνο 80 mg/kg.

Οι τρεις ετικέτες με τις καλύτερες επιδόσεις ήταν βιολογικές: η Aldi, η Coop και οι τομάτες της γερμανικής αλυσίδας φαρμακείων Rossmann που πωλούνται από την Denner.

Παρατηρήθηκαν επίσης σημαντικές διαφορές στην περιεκτικότητα των προϊόντων σε τομάτα και χυμό τομάτας.
Οι αποφλοιωμένες τομάτες της Mutti είχαν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε τομάτες, με 90%, ενώ τα προϊόντα της Baresa από τα Lidl περιείχαν μόνο κατά τα δύο τρίτα τομάτα (!). Η χαμηλότερη περιεκτικότητα βρέθηκε στην κονσέρβα της Aldi Cucina Nobile, με λιγότερο από 60%.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι πολλά προϊόντα τοματοπολτού περιείχαν ανησυχητικές ουσίες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών. Ενώ ορισμένες ετικέτες διακρίθηκαν για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε λυκοπένιο και την απουσία επικίνδυνων χημικών, άλλες περιείχαν βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα και τοξίνες, καθιστώντας τα λιγότερο ασφαλή για κατανάλωση.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια