ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Παγκόσμια πρωτιά στα ληξιπρόθεσμα χρέη η Ελλάδα

 



Το παγκόσμιο ρεκόρ των χρεών ιδιωτών προς την Εφορία κατέχει η Ελλάδα, καθώς, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ έχει το υψηλότερο ποσοστό χρεών σε σχέση με το ύψος των φορολογικών εσόδων.

Πρόκειται για μια διαχρονική αδυναμία του φορολογικού μας συστήματος, που «επιτρέπει» τη συσσώρευση οφειλών προς το δημόσιο για διαφόρους λόγους, τα οποία στη συνέχεια παρκάρονται, καθώς δεν μπορούν να εισπραχθούν.

Σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποιείται στην Αθήνα, στην Ελλάδα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη φυσικών και νομικών προσώπων προς την Εφορία ανέρχονταν το 2022, στο 190,6% των φόρων που εισπράττει ετησίως το υπουργείο Οικονομικών και είναι στην πρώτη θέση μεταξύ όλων των χωρών του πλανήτη!

Τα προηγούμενα χρόνια, τα πράγματα ήταν χειρότερα, καθώς το 2020 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 228,3% και το 2021 στο 203%, αλλά παρά τη βελτίωση η Ελλάδα δεν έχασε το «χρυσό μετάλλιο των ανείσπρακτων χρεών.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, ανέρχονται στο ποσό των 107,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μάλιστα έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτα είσπραξης χρέη ύψους 26,3 δις. ευρώ, ενώ έχουν διαγραφεί χρέη του ΟΣΕ τα οποία ανέρχονταν σε 10,4 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο αυξήθηκαν δραματικά την περίοδο των μνημονίων, καθώς από τα περίπου 35 δισ. ευρώ, που ήταν το 2010, τριπλασιάστηκαν στα επόμενα χρόνια, επειδή εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα βρέθηκαν σε οικονομική αδυναμία να πληρώσουν τους φόρους τους, αφού έχασαν εισοδήματα λόγω της έκρηξης της ανεργίας, ενώ χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν και «φέσωσαν» το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μέσα σε αυτούς υπάρχουν και χιλιάδες στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι, αφού οχυρώθηκαν έναντι των κατασχέσεων της εφορίας, μεταβιβάζοντας τις περιουσίες τους σε άλλα πρόσωπα, αγνόησαν και τις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων και δεν αποπληρώνουν τις οφειλές τους. Σημειώνεται επίσης, πως τα αρχικά χρέη που βεβαιώθηκαν, προσαυξάνονται στο βάθος του χρόνου με τον μηνιαίο ανατοκισμό που επιβάλει η ΑΑΔΕ.

Ποιοι έπονται

Πίσω από την Ελλάδα ακολουθεί, με επίσης μεγάλο ποσοστό η Ιταλία, τα ληξιπρόθεσμα χρέη της οποίας ανέρχονταν (το 2022) στο 181% των εισπραττόμενων φορολογικών εσόδων, ενώ η τρίτη Βραζιλία, έχει ποσοστό ληξιπρόθεσμων χρεών ύψους 133,5% και η Μάλτα με 131,3%.

Στη συνέχεια ακολουθούν, αλλά με σημαντική διαφορά, η Ινδία με 93,9% το Περού με 71,1% και η Βουλγαρία με 67,7%.

Στο τέλος της λίστας βρίσκεται μια ομάδα χωρών οι οποίες έχουν ελάχιστα ληξιπρόθεσμα χρέη με το ποσοστό επί των φορολογικών εσόδων να είναι κάτω από 1%, μεταξύ των οποίων είναι και η γειτονική Σερβία.

Πηγή

https://www.e-synews.gr/2024/11/16/pagkosmia-protia-sta-lixiprothesma-chrei-i-ellada/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια