Ο πρόεδρος του ισραηλινού Κέντρου Μνήμης του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βασέμ επέκρινε σήμερα την αντιπροσωπεία της χώρας του στα Ηνωμένα Έθνη επειδή καρφίτσωσαν στο πέτο τους κίτρινα άστρα, σύμβολο του διωγμού των εβραίων από τους Ναζί, στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Οι ναζί είχαν αναγκάσει τους Εβραίους στη Γερμανία και σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες, τις οποίες είχαν καταλάβει στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, να φέρουν κίτρινα άστρα στα ρούχα τους, στο πλαίσιο ενός προγράμματος διώξεων που κορυφώθηκαν στο Ολοκαύτωμα, κατά το οποίο φονεύθηκαν έξι εκατομμύρια εβραίοι.
Μνήμες του Ολοκαυτώματος έχουν αναδυθεί στο Ισραήλ και πέρα απ’ αυτό μετά τις 7 Οκτωβρίου, όταν μαχητές της Χαμάς σκότωσαν; περίπου 1.400 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, στο νότιο Ισραήλ – η μεγαλύτερη απώλεια ζωών εβραίων μέσα σε μία ημέρα μετά τη γενοκτονία από τους Ναζί.
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλοι ηγέτες προχώρησαν σε απ’ ευθείας συγκρίσεις ανάμεσα στην επίθεση της Χαμάς και το διωγμό των εβραίων από τους Ναζί, όμως η διένεξη σχετικά με τη χρήση του συμβόλου του κίτρινου άστρου υπογραμμίζει πόσο ευαίσθητες παραμένουν για πολλούς οι συγκρίσεις με το Ολοκαύτωμα.
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν και μέλη της αντιπροσωπείας του φόρεσαν στο πέτο τους κίτρινα άστρα με τις λέξεις «Ποτέ Ξανά» γραμμένες πάνω σ’ αυτά στη διάρκεια της συζήτησης, χθες, Δευτέρα, για τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς που εξαπέλυσε, μετά την επίθεση της τελευταίας, το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Ερντάν δήλωσε πως τα άστρα είναι «ένα σύμβολο υπερηφάνειας, μια υπενθύμιση πως ορκιστήκαμε να πολεμάμε για να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας», προσθέτοντας πως οι αντισημίτες έχουν ενισχυθεί και το μίσος για τους εβραίους αυξάνεται σε πολλές χώρες.
Όμως ο Ντάνι Νταγιάν, πρόεδρος του Γιάντ Βασέμ, το οποίο αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο ως έγκυρη πηγή μελετών για το Ολοκαύτωμα και τόπος μνήμης, δήλωσε πως η πράξη αυτή ατιμάζει τα θύματα της γενοκτονίας, καθώς και το κράτος του Ισραήλ.
«Το κίτρινο άστρο συμβολίζει την αδυναμία του εβραϊκού λαού και το ότι ήταν στο έλεος άλλων», έγραψε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.
«Σήμερα έχουμε μια ανεξάρτητη χώρα και έναν ισχυρό στρατό. Είμαστε αφέντες του πεπρωμένου μας. Σήμερα βάζουμε στο πέτο μια γαλάζια και λευκή σημαία, όχι ένα κίτρινο άστρο»
«Η Γάζα νεκροταφείο για χιλιάδες γυναίκες και παιδιά» και το λέει ο ΟΗΕ!
Η ικανότητα παραγωγής νερού της Γάζας αντιπροσωπεύει μόλις το 5% της συνήθους ημερήσιας παραγωγής της. Οι θάνατοι παιδιών — κυρίως των βρεφών — που οφείλονται στην αφυδάτωση συνιστούν αυξανόμενη απειλή”.
Η Unicef ζητεί άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία, με το άνοιγμα όλων των σημείων διέλευσης προς τη Γάζα για να καταστεί δυνατή η ασφαλής πρόσβαση για την ανθρωπιστική βοήθεια.
“Αν δεν υπάρξει εκεχειρία, ούτε νερό, ούτε φάρμακα, ούτε απελευθέρωση των παιδιών που απήχθηκαν, θα οδεύσουμε προς ακόμη μεγαλύτερη φρίκη γι’ αυτά τα αθώα παιδιά”, δήλωσε ο ‘Ελντερ.
“Είναι αβάσταχτο να σκεφτόμαστε αυτά τα παιδιά θαμμένα κάτω από τα ερείπια, με ελάχιστες πιθανότητες να βγουν από εκεί”, δήλωσε από την πλευρά του ο Γενς Λάερκε, εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ.
Αλλά οι κάτοικοι της Γάζας δεν πεθαίνουν μόνο εξαιτίας των άμεσων βομβαρδισμών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
“Έχουμε 130 παιδιά γεννημένα πρόωρα, που εξαρτώνται από τις θερμοκοιτίδες, εκ των οποίων το 61% βρίσκεται στον βορρά”, δήλωσε ο Κρίστιαν Λιντμάιερ, εκπρόσωπος του ΠΟΥ. “Μια επικείμενη καταστροφή για τη δημόσια υγεία πλησιάζει”.
Το Ισραήλ σφυροκόπησε τη Λωρίδα της Γάζας μετά την χωρίς προηγούμενο επίθεση του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία η Χαμάς σκότωσε;; 1.400 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους ήταν ΣΤΡΑΤΙΟΤΙΚΟΙ, και απήγαγε 240 άλλους σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.
Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας — — δήλωσε ότι τα πλήγματα έχουν σκοτώσει περισσότερους από 8.500 ανθρώπους, κυρίως άμαχους.
Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας είναι ορισμένες πράξεις που διαπράττονται σκόπιμα ως μέρος μιας συστηματικής πολιτικής, που στρέφεται κατά αμάχων μειονοτήτων, θρησκευτικών ή εθνικών, σε περιόδους πολέμου ή ειρήνης.
Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας – Βικιπαίδεια
Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας είναι ορισμένες πράξεις που διαπράττονται σκόπιμα ως μέρος μιας συστηματικής πολιτικής, που στρέφεται κατά αμάχων μειονοτήτων, θρησκευτικών ή εθνικών, σε περιόδους πολέμου ή ειρήνης. Διαφέρουν από τα εγκλήματα πολέμου επειδή δεν είναι μεμονωμένα ή σποραδικά γεγονότα που διαπράττονται από μερίδα του στρατεύματος, αλλά είναι πράξεις κατά την εκτέλεση μιας πολιτικής.[1] Αποτελούν μέρος είτε μιας κυβερνητικής πολιτικής (παρόλο που οι δράστες δεν χρειάζεται να ταυτιστούν με αυτήν την πολιτική), είτε μιας ευρείας πρακτικής θηριωδών που ανέχεται ή προωθείται από μια κυβέρνηση ή μια de facto αρχή. Η πρώτη δίωξη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ασκήθηκε στη Δίκη της Νυρεμβέργης. Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έκτοτε διώκονται από άλλα διεθνή δικαστήρια (για παράδειγμα, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Ρουάντα), καθώς και σε εσωτερικές διώξεις.
ΠΩΣ ΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ;
(Εγκυκλοπαιδεια ολοκαυτωματος)
Το 1946 τα Ηνωμένα Έθνη υιοθέτησαν τις διατάξεις του Καταστατικού της Νυρεμβέργης και την απόφαση του Διεθνούς Στρατιωτικού Δικαστηρίου ως δεσμευτικό διεθνές δίκαιο. Οι αρχές και τα δικαστικά δεδομένα που θεσπίστηκαν από τον Καταστατικό Χάρτη και το Διεθνές Στρατιωτικό Δικαστήριο έθεσαν τα θεμέλια για το διεθνές ποινικό δίκαιο όπως ασκείται σήμερα.
Διαδώστε αυτή τη σελίδα
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:
0 Σχόλια