Υψηλά μπόνους έως 3.000 ευρώ σε φορολογούμενους που μέσω κινητού τηλεφώνου θα «καρφώνουν» περιπτώσεις με «μαϊμού» αποδείξεις στην ΑΑΔΕ προβλέπει διάταξη στο νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή που θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο.
Την ίδια στιγμή, έρχεται νέο σύστημα φορολόγησης που θα υποχρεώσει 1 εκατ. αυτοαπασχολούμενους να δηλώσουν τα πραγματικά τους κέρδη στην Εφορία.
Δεν μπορεί οι εργοδότες ελεύθεροι επαγγελματίες να πληρώνουν λιγότερο φόρο από τους υπαλλήλους που απασχολούν, οι οποίοι μάλιστα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό» σχολίασε χθες ο Κωστής Χατζηδάκης δίνοντας ένα πρώτο στίγμα για τις ανατροπές που έρχονται με το νομοσχέδιο που στόχος είναι να ψηφιστεί έως το τέλος Νοεμβρίου και με ανοικτό το ενδεχόμενο οι αλλαγές να ισχύσουν από τα φετινά εισοδήματα.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, μόλις δύο στους δέκα επαγγελματίες δηλώνουν εισόδημα πάνω από 9.100 ευρώ τον χρόνο, το οποίο αντιστοιχεί στο εισόδημα ενός εργαζομένου ο οποίος παίρνει 650 ευρώ καθαρά τον μήνα για 14 μήνες, στον ιδιωτικό τομέα.
Αρμόδιες πηγές αφήνουν ανοικτό μέσα από ένα πλέγμα κριτηρίων να «μπλοκάρονται» οι αυτοαπασχολούμενοι και μην δηλώνουν τζίρους στην Εφορία κατώτερους από τα επίπεδα των 10.000 ευρώ που σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 9%.
Όλες οι αλλαγές συζητήθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ πάνω στο τραπέζι βρέθηκε ακόμη και το «γαλλικό μοντέλο» που δίνει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες να επιλέγουν τον τρόπο φορολόγησης, είτε με την κλίμακα των μισθωτών είτε με τον ενιαίο συντελεστή που εφαρμόζεται για τις επιχειρήσεις, ο οποίος στην Ελλάδα ανέρχεται στο 22%.
Εναλλακτικά εξετάσθηκε το σενάριο για διατήρηση του Τέλους επιτηδεύματος των 650 ευρώ έως «ελάχιστο φόρο» για τους επιτηδευματίες που εμφανίζουν συστηματικά ζημίες.
Στο μεταξύ, βγαίνει από το συρτάρι και μπαίνει σε εφαρμογή η διάταξη για τη χορήγηση αμοιβής με κλιμακωτό μπόνους για τους φορολογούμενους που θα ειδοποιούν την ΑΑΔΕ μέσω της εφαρμογής «Appodixi» για περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει ελάχιστο ποσό επιβράβευσης το τριπλάσιο της συναλλαγής με ανώτατο όριο τα 3.000 ευρώ.
Από τις 20 Σεπτεμβρίου 2022 που ενεργοποιήθηκε η εφαρμογή περισσότεροι από 200.000 πολίτες έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους την «Αppodixi» μέσω της οποίας σκανάρουν τις αποδείξεις και ελέγχουν την εγκυρότητα τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τις 135.000 καταγγελίες για κομπίνες με τις αποδείξεις οι 75.000 ήταν ανώνυμες και οι 55.000 επώνυμες και σε πολλές περιπτώσεις αφορούν αποδείξεις που ναι μεν εκδόθηκαν από νόμιμη ταμειακή μηχανή αλλά δεν διαβιβάστηκαν στην ΑΑΔΕ εντός του χρονικού διαστήματος που ορίζει η νομοθεσία ενώ δεν λείπουν και αναφορές για «αλλοιωμένες» ή πλαστές αποδείξεις.
Πάντως η εφαρμογή «Appodixi» έχει φέρει στο φως «λαβράκια» φοροδιαφυγής και έχει βάλει «λουκέτο» σε επιχειρήσεις που εκδίδουν αποδείξεις από πειραγμένους μηχανισμούς. Οι έλεγχοι αποκαλύπτουν και τα κόλπα που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες για να κρύβουν τα πραγματικά έσοδά τους από την Εφορία. Ειδικότερα, εντοπίστηκαν περιπτώσεις επιχειρήσεων οι οποίες ενώ είχαν εκδώσει κανονικά αποδείξεις με την πραγματική αξία για κάθε συναλλαγή, στη συνέχεια κατά τη διαβίβαση των στοιχείων των αποδείξεων στην ΑΑΔΕ είχαν δηλώσει μικρότερη αξία συναλλαγής. Δηλαδή άλλο ποσό αναγραφόταν στην απόδειξη και άλλο ποσό έχει καταχωρηθεί στα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA.
Επισημαίνεται ότι η εφαρμογή στο κινητό λειτουργεί ως εξής:
1. Ο χρήστης ανοίγει την εφαρμογή και μέσω της κάμερας του κινητού, «σκανάρει» την κωδικό QR της απόδειξης.
2. Ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, η εφαρμογή παράγει τα εξής μηνύματα:
-Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, εμφανίζονται τα στοιχεία της απόδειξης (αριθμός ταμειακής, ΑΦΜ επιχείρησης, αριθμός απόδειξης, ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, αξία συναλλαγής ΦΠΑ και στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων, την ποσότητα και το είδος του καυσίμου). Στην περίπτωση αυτή, ελέγχεται εάν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη. Εάν δηλαδή η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης, ώστε άλλο ποσό να εμφανίζει στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο, μικρότερο, ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ.
-Η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται η ημερομηνία και ώρα πέραν την οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από το χρονικό σημείο αυτό, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.
-Ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή ότι η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτή υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.
Εφόσον ο χρήστης επιλέξει να αναφέρει την απόδειξη, καλείται να κάνει τα εξής:
Να τραβήξει φωτογραφία της απόδειξης.
Να εισαγάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής).
Να προσθέσει όποιες παρατηρήσεις θέλει.
Να επιλέξει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία.
ΠΗΓΗ
Μετά την μεθοδευμένη φτωχοποίηση, την τεράστια μεθοδευμένη ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, στο ρεύμα κλπ, μόνο στην Ελλάδα από την Κυβέρνηση… Που πάνε τόσα Δις φόρων που μαζεύουν ακριβώς? Γιατί δεν μας έχουν δώσει ποτέ αναλυτικό λογαριασμό? Γιατί οι φόροι δεν είναι αναταποδοτικοί?
Ωραία να αρχίσουμε όλοι να καταγγέλουμε την ΑΑΔΕ σαν ταβατζή, εγκληματική οργάνωση, κλέφτη, οικονομικό δολοφόνο κλπ…!
Πρώτα απ’ όλα είναι παράνομη η ΑΑΔΕ από το ΦΕΚ ιδρυσεώς της. Όταν δεν υπάρχει ΦΕΚ Σύστασης της Βουλής που ψήφισε τον Νόμο 4389/16 , ούτε ΦΕΚ νομιμοποίησης των 300 βουλευτών που την απάρτιζαν, οι φόροι δεν μπορεί να είναι πάνω από 10% του εισοδήματος των πολιτών. Τόσο ήταν επί τουρκοκρατίας, τώρα οι φόροι είναι δολίως δολοφονικοί όταν είναι ίσοι ή μεγαλύτεροι του εισοδήματος που δηλώνεται πολύ πάνω από το 10%….
Με τους φόρους και τα πρόστιμα που βάζει ανεξαρτήτως εισοδήματος, βάζει φόρο επιτηδεύματος και τώρα με νέα κόλπα θεωρεί ότι ο κάθε ελέφθερος επαγγελματίας βγάζει ελάχιστο εισόδημα 9100€ και θα τον φορολογεί σε αυτό.
Όλα συνδέονται..
Πόσα είδη φόρων έχουμε στην πλάτη μας;;;; Αναρωτήθηκες γιατί;;;
Έρευνα: Οι Έλληνες ζουν για να πληρώνουν φόρους, ενοίκια, λογαριασμούς
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ
Διαδώστε αυτή τη σελίδα
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:
0 Σχόλια